Overal kun je een coach voor krijgen: leren presenteren, leiderschapskwaliteiten bijspijkeren, studiebegeleiding, en natuurlijk voor je persoonlijke groei.

En er komen alsmaar coaches bij. Zijn die wel nodig, of is de markt al overvol? Beginnen de nieuwe starters aan een florerende eigen zaak, of wordt het aanmodderen met een uit de hand gelopen hobby?

In 2013 startten maar liefst dertien procent méér mensen met een nieuw bedrijf dan in het jaar daarvoor, liet de Kamer van Koophandel deze week weten. Maar liefst 94 procent daarvan zijn zzp’ers.

Coach is bij uitstek een beroepsgroep van kleine zelfstandigen, maar hoeveel coaches erbij kwamen is moeilijk precies vast te stellen; de KvK registreert ze niet als één categorie.

Wel duidelijk is dat er maar liefst 11.474 bedrijven bij kwamen in de sector ‘advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering’. 1.940 nieuwe bedrijven gaan zich toeleggen op ‘bedrijfsopleiding en -training’ en 2.155 op studiebegeleiding. Die drie sectoren zijn samen op dit moment ruim 150.000 bedrijven groot.

Verloop onder coaches is groot

De beroepsverenigingen voor coaches en trainers zien er veel coaches bij komen, maar velen houden het ook weer voor gezien. NOLOC, een orde van loopbaanadviseurs en carrière-coaches, had afgelopen jaar bijna driehonderd opzeggingen, maar kreeg er ook ruim 400 nieuwe leden bij. De Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC) zag het ledenaantal met 2.250 coaches en supervisoren per saldo gelijk blijven.

Wouter Craandijk coacht al sinds 2004. Hij wil mensen bewuster maken van zichzelf, zodat ze 'meer in overeenstemming met hun essentie kunnen leven en werken'. Sinds anderhalf jaar runt hij met een compagnon het coachingscentrum De Pelgrimage, waar mensen zich laten begeleiden bij hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom hebben mensen begeleiding nodig? “Functies en takenpakketten worden door ontwikkelingen in de markt steeds complexer. Er moet veel meer gedaan worden met minder. Dat legt op iedereen meer druk. Dan is het fijn dat je met iemand kunt sparren, om te voorkomen dat je vastloopt.”

Craandijk ziet de markt flink volstromen de laatste jaren: “Mensen noemen zich ook wel snel coach, dat geeft een hoop inflatie. Iedereen kan die titel wel op zijn deur spijkeren, maar dat zegt mij niks. Echt een goede coach zijn, dat houdt nogal wat in. Je moet scherp naar jezelf durven kijken. Een coach zijn voor een ander betekent ook een grote verantwoordelijkheid.”

Maar hij vindt al die nieuwe collega's niet erg; de vraag neemt immers ook toe. “Mijn klanten zijn vooral werkgevers. Maar werknemers nemen steeds meer het initiatief voor hun eigen loopbaanontwikkeling. Mensen denken 'Vandaag heb ik een baan, morgen niet meer. Weet je wat, ik ga vast zelf wat regelen'. Dat neemt de komende drie, vier jaar alleen maar toe.”

Beroepsverenigingen NOBCO en NOLOC schatten in 2011 dat er zo'n 40.000 coaches zijn in Nederland waren. Het Tijdschrift voor Coaching concludeerde in 2012 na een enquête onder 2.200 lezers dat 45 procent van hen niet kan rondkomen van hun inkomsten als coach.

"Mensen kiezen nu liever voor het aflossen van hun hypotheek dan voor carrièreontwikkeling", aldus Craandijk. "Heel veel loopbaancoaches halen nu geen belegde boterham binnen. Zij zullen iets anders moeten. Wij draaien met zijn tweeën rond de ton omzet. Dat is behoorlijk aanpoten hoor, maar ik zie wel een flinke stijging afgelopen twee jaar."

Coach voor coaches

Laura Babeliowsky coacht coaches. Ze wil ze helpen meer klanten te vinden en goed te verdienen. Op haar site bouweenbloeiendbedrijf.nl noemt de business coach haar missie: coaches, trainers en adviseurs helpen om minimaal 100.000 euro per jaar te verdienen.

Ziet zij de coaching-business als een florerende bedrijfstak of is het meer een verzameling mensen die aanmodderen? “Eigenlijk het laatste. Ze hebben vaak hun focus niet. Ze willen graag mensen helpen en het is een hele eye-opener dat ze moeten verkopen en marketen. Dat moeten ze leren. Maar in potentie is het een heel lucratief beroep. Je kunt er hele goede zaken in doen.”

Hoeveel verdient Babeliowsky zelf dan? “Ik verdien tonnen. Vorig jaar heb ik een miljoen verdiend. Er zijn veel mensen die niet zoveel verdienen, maar er zijn ongelofelijk veel niches mogelijk die nu nog niet benut worden. Als je het slim aanpakt, kun je met een kleine groep klanten ook veel verdienen."

De behoefte breidt volgens Babeliowsky ook steeds uit. "Ik heb zelf wel drie coaches. Ik heb een business coach, iemand voor mijn persoonlijke ontwikkeling en afgelopen jaar iemand om me te helpen af te vallen. Het is ook helemaal geen taboe. Ik zoek overal hulp voor. Daarom ben ik ook zo succesvol."